Kuchnia góralska
Po dniu spędzonym na różnego rodzaju aktywnościach będziecie mieli Państwo okazję do zdegustowania góralskiej kuchni. W centrum miasta zlokalizowane są dziesiątki restauracji serwujących tradycyjne dania, z których Zakopane jest znane i dumne. Wiele z tych restauracji prezentuje tradycyjny góralski wystrój. Dodatkowym atutem jest muzyka na żywo, którą usłyszeć można w sezonie w większości lokali.
Kuchnia góralska jest kontynuacją tradycji karpackich; podstawą wielu dań są ziemniaki, ser i dość tłuste, wysokokaloryczne mięso. W przeszłości mięso spożywane było sporadycznie (Wielkanoc, Boże Narodzenie, wesele itp). Spożywało się głównie kwaśnicę z gotowanymi ziemniakami i kluskami.
Najbardziej znanym produktem regionalnym, rozsławiającym Zakopane poza granicami kraju jest niewątpliwie oscypek; słony, wędzony ser wytwarzany na bazie owczego mleka.
Podczas wizyty w Zakopanem warto również skosztować:
· bundz – twarogowy ser z mleka owczego
· moskol – placek z gotowanych ziemniaków, podawany z masłem czosnkowym
· kwaśnica – najbardziej znana zupa regionalna, serwowana zwykle z wędzonym żeberkiem
Najbardziej znanym napojem alkoholowym jest herbata góralska. Podawana z wysokoprocentowym spirytusem, rozgrzewa i dodaje energii, zwłaszcza w mroźne dni.
Kuchnia góralska jest kontynuacją tradycji karpackich; podstawą wielu dań są ziemniaki, ser i dość tłuste, wysokokaloryczne mięso. W przeszłości mięso spożywane było sporadycznie (Wielkanoc, Boże Narodzenie, wesele itp). Spożywało się głównie kwaśnicę z gotowanymi ziemniakami i kluskami.
Najbardziej znanym produktem regionalnym, rozsławiającym Zakopane poza granicami kraju jest niewątpliwie oscypek; słony, wędzony ser wytwarzany na bazie owczego mleka.
Podczas wizyty w Zakopanem warto również skosztować:
· bundz – twarogowy ser z mleka owczego
· moskol – placek z gotowanych ziemniaków, podawany z masłem czosnkowym
· kwaśnica – najbardziej znana zupa regionalna, serwowana zwykle z wędzonym żeberkiem
Najbardziej znanym napojem alkoholowym jest herbata góralska. Podawana z wysokoprocentowym spirytusem, rozgrzewa i dodaje energii, zwłaszcza w mroźne dni.